Sap maken van appeloogst bij Michaelshof

Dit jaar een mooie oogst van appels en kweeperen. In oktober had heb ik meegewerkt bij Nieuw Bouwlust om van de fruitoogst sap te maken via een handpers. Zwaar werk wat weinig sap opleverde. Bij de Michaelshof hebben we sap via een percolator gemaakt.

20151118_114852_320x240Woensdag was gepland om de oogst te gaan verwerken. Hans had twee percolatorpannen meegenomen. Na vier uur stomen hadden we zeven flessen sap. Een mooie opbrengst.

Het percoleren gaat als volgt: De pan bestaat uit 3 gedeeltes, onderin gaat wat dat op stoom wordt gebracht. Bovenin gaan de appels (schoongemaakt, ongeschild in kleine stukjes).  Na een paar uur kan in het middelste gedeelte het sap worden afgetapt.  Ik ben benieuwd naar de smaak. Uiteraard is het geen 100% sap, maar verdunt met water, maar de productie gaat veel gemakkelijker dan via de handpers.20151118_125213_320x240

We hadden tijdens ons oogstfeest (onder genot van mijn gebakken appeltaart) ruim tijd om te klussen in de tuin. Op de foto zijn Michael en Trudy bezig de aardperen te oogsten. Rond het middaguur de gezamenlijke lunch, lekker buiten! Genietend van elkaars gezelschap en het fantastisch uitzicht op de Waddenzee.

20151118_123915Dit las ik nog op internet:

Percoleren is het sijpelen van vocht door een poreuze substantie of kleine opening. Een bekende vorm van percoleren is het zetten van koffie in een percolatorkan waarin het water door een aluminium bak met gaatjes, waarin de gemalen koffie zich bevindt, sijpelt. De percolator is van origine een filtersysteem.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s