Dijkgatshoeve

Op 4 augustus 2015 hebben we zorgboerderij Dijkgatshoeve in Wieringerwerf bezocht. De Dijkgatshoeve is onderdeel van de Rafaelstichting. Het is een zorgboerderij waar zorg verleend wordt aan mensen met een verstandelijke beperking of mensen met een psychosociale hulpvraag. (Meer info: www.dijkgatshoeve.nl)

dijkgatshoeve-4Dijkgatshoeve heeft een belangrijke cultureel maatschappelijke functie. Duurzaamheid neemt daarbij een belangrijke plek in. Zo stelt Staatsbosbeheer als eis dat het 80 hectare grote gebied alleen op basis van biologische uitganspunten beheerd mag worden (geen kunstmest en pesticiden).
Daarnaast is het gehele project CO2 neutraal. Door middel van warmte/koude opslag, zonnestraling en een computergestuurde houtkachel wordt op milieuverantwoorde wijze met energie omgegaan.

dijkgatshoeve-2Een belangrijk onderdeel van Dijkgatshoeve is de moestuin en de kruidentuin waar op basis van de principes van permacultuur groente, fruit, bol,- en knolgewassen geteeld worden.  Door de bewoners en vrijwilligers wordt hier gewerkt onder leiding van Elzo Stubbe. Elzo is hier de kartrekker van en de vraagbaak op het gebied van permacultuur.  Er worden uitsluitend eetbare bol/knolgewassen geteeld en vele vergeten en bijzondere groenten. Zaden en gewassen worden weer verkocht.
dijkgatshoeve-1Dijkgatshoeve  is een mooi voorbeeld hoe verschillende onderwerpen geïntegreerd kunnen worden :  zorg, wonen, werken op de groentetuin, biologische geteelde groente telen,  produceren (melk, kaas,..), verkoop, verhuur vergaderruimte, rondleidingen.
Het bezoek wdijkgatshoeve-3as heel inspirerend en gaf een basis om elkaar te informeren over de wederzijdse initiatieven en informatie te delen over permacultuur.
Advertenties