Moestuin “De Birkenhof”

Birkenhof rechtsOp 10 september 2015 heb ik een bezoek gebracht aan Birkenhof. Dit is een Community Supported Agriculture  gelegen tussen Soest en Amersfoort. Ik ben in contact gekomen met Birkenhod door Marian Eussen, een familielid van me en mede initiatiefneemster van dit project.

“Elke week een pakket vol verse streekgroenten, van prei tot pastinaak. Met eigen ogen zien waar je groenten vandaan komen en zelf aardbeien plukken in de zomer. Wilt u als consument betrokken zijn bij de manier waarop uw voedsel geteeld wordt?”
Birkenhof linksDe Birkenhof is een CSA (Community Supported Agriculture) gelegen tussen Soest en Amersfoort. Een CSA bestaat uit een (meewerkende) consumentenkring die de kosten en baten van de groentetuin overlegt en deelt. Er wordt daarbij gestreefd naar een eerlijke arbeidsbeloning voor de tuinder. Ook beslissen de leden van de Birkenhof mee over wat voor groenten geteeld (volledig biologisch) worden. In het teeltseizoen staat wekelijks een groentepakket klaar voor de leden van de Birkenhof. Elke week zitten er minstens vier soorten groente in het pakket. Een pakket kan bijvoorbeeld bestaan uit: wortels, bietjes, sla, mais en venkel. Daarnaast kunnen soms ook kruiden of bloemen geplukt worden. Een goede oogst betekent meer groente voor iedereen, een slechte oogst betekent minder gevulde pakketten.
Birkenhof onderDe tuin levert groente aan zo’n 50 gezinnen. Leden worden betrokken bij de keuze van de groenten, hoewel er altijd naar een evenwicht wordt gezocht tussen groenten met een goede opbrengst en ‘wat lekker en leuk is’.
Terwijl er door een aantal vrijwilligers druk wordt geschoffeld tussen de uien en de sla zet boer Joop de stokken uit voor de bonen. Het lijkt mij een enorme hoeveelheid, maar er moeten wel 50 gezinnen van kunnen eten, legt Joop uit.
Dit voorjaar is er een tunnelkas geïnstalleerd, de sla die hier staat is al bijna klaar om te oogsten, het seizoen kan zo een stuk vroeger beginnen.
Het werken in de moestuin wordt grotendeels gedaan door boer Joop, een tuinder en een groep vaste vrijwilligers en gedeeltelijk door mensen met een zorgvraag. Hoewel het werken in de tuin voorop staat is het ook een sociaal gebeuren, getuige de goede sfeer en het plezier waarmee gewerkt wordt.
Praktisch
• Het seizoen loopt van eind mei tot en met december, dat zijn 30 weken, afhankelijk van de weersomstandigheden.
• Groot pakket: genoeg om met twee tot drie personen vier dagen van te eten, voor 11 euro per week (totaal 330 euro).
• Klein pakket: genoeg voor een persoon om vier dagen van te eten, voor 7,50 euro per week (totaal 225 euro).
• Als lid betaal je vooraf of in (maximaal 2) termijnen.
• Het pakket ophalen kan op vrijdag na 14.00 uur (of op zaterdag) op het Derde Erf (zelf een tas meenemen). Deze biologische melkvee- en zorgboerderij van Joop en Corine Wantenaar ligt aan de Birkstraat 125 te Soest. Je kunt er ook biologische dagverse eieren en vlees kopen.
Enkele bevindingen:
– Project is met 5 personen begonnen. Nu ca. 50 gezinnen.
– vaste pakketten groenten, alleen wat er die week geoogst is. Soms wat  zand, soms wat  teveel of te weinig.
– jaarvergadering: wordt teeltplan/assortiment bepaald (kruiden|)
-Overschot: 3 koks koken maaltijden, dit wordt per email aangeboden( ca. 6 euro ). Dit is een groot succes. Op 1 avond wordt daar gekookt.
– Iedere vrijdag zelf afhalen, wegen en inpakken
– geen overeenkomst boer; hij krijgt een redelijke onkostenvergoeding per jaar.
– ca 4 a 5 vast vrijwilligers die helpen (mogelijk 1 a 2 keer per jaar verplichten).
– winkeltje: voor spullen deelnemers; boer verkoopt.
– ca 100 m2 per deelnemer nodig. 50 deelnemers ca. 20 % verloop.
– suggesties: prima voor allochtonen; mogelijkheid uit te breiden met een restaurantje.
– belangrijk: welke functies zijn belangrijk! 1 persoon die alles regelt; tuinder. Klein starten er gaat best veel fout in het begin.
– plantjes worden gekocht; niet gezaaid. Biologisch tuinieren: goede sterke plantjes kopen! En zorgen voor goede grond.
Het was een informatief bezoek. We hebben afgesproken om elkaar te informeren.
Advertenties