Over ons

kees fotoKees van Paridon
Ik ben Kees van Paridon en woon pal naast het natuurgebied Kruiszwin aan de Molenvaart- Noord in Anna Paulowna. Mede door het natuurgebied Kruiszwin ben ik me steeds meer gaan interesseren in natuur en het belang daarvan voor mensen, dieren en planten. Samen met een compagnon heb ik een bedrijf in bewindvoering en budgetbeheer.

Daarnaast heb ik voldoende tijd om buiten te zijn om te tuinieren, mijn fruitboogaard bij te houden en vrijwilligerswerk te doen voor Landschap Noord – Holland. Ik kwam vorig jaar in aanraking met mensen die een buurtmoestuin hadden opgericht. Hierbij komen prachtige dingen samen zoals: het nuttig gebruik van grond, sociale interactie (samenwerken en buurtinitiatief), gezond voedsel telen en gebruiken (biologische –dynamische groente en kruiden) etc.

Samen met Cor Zwaag raakten we erg enthousiast over dit onderwerp en zijn we op onderzoek gegaan. We zijn op pad gegaan om praktische kennis te vergaren over buurt- en dorpsmoestuinen om met deze kennis te onderzoeken of er in Anna Paulowna ook mogelijkheden zijn. Zo hebben we alleen maar enthousiaste mensen ontmoet met kennis en praktijkervaring van permacultuur, biologisch dynamisch tuinieren, pluktuinen, Consumer Support Agriculture, etc. Kortom: veel mensen zijn op een of andere manier met dit onderwerp bezig of raken hier enthousiast over of willen hier iets mee doen. Daarom hebben wij besloten om ons initiatief bekend te maken o.a. via deze website. Hiermee geven we mensen de gelegenheid om:

  • Informatie te delen of vragen te stellen
  • Suggesties aan te dragen
  • Zich op te geven om mee te willen doen in een buurtmoestuinproject

cor foto

Cor Zwaag
De meeste ontspanning krijg ik door buiten te zijn. Mijn leven lang doe ik al aan (duur)sporten, liefst in de natuur. Door vooral het kanoën ben ik me steeds meer gaan interesseren in de natuur dichtbij. In de zomer van 2015 heb ik met een groep vrijwilligers een week op een landgoed in Friesland gewerkt en meegeholpen met het onderhoud van het terrein (nadere info zie: www.vobulakamperen.nl).

Dit sprak mij zeer aan, lekker in de natuur werken samen met anderen.

Zo ben ik ook wekelijks actief bij milieucentrum de Michaelshof op Wieringen. Hier onderhouden we samen de gemeenschapstuin. Het is gezellig, leerzaam en je krijgt je eigen deel van de oergezonde tuinproducten mee naar huis.

Met een aantal Molenvaartbewoners, waaronder Kees van Paridon, helpen we landschap Noord-Holland met het onderhoud van het natuurgebied Kruiszwin. (Nadere info zie: www.landschapnoordholland.nl).

In mijn jonge jaren las ik de bladen De Twaalf Ambachten en De Kleine Aarde. Nog altijd heeft dit mijn interesse en eindelijk begin ik in de praktijk te brengen waar ik vroeger van droomde: om zoveel mogelijk zelfvoorzienend te worden. De komende tijd hoop ik veel bij te leren over bijvoorbeeld moestuin-tuinieren.  Maar vooral samen met anderen werken in de natuur en genieten van de buitenlucht!

Advertenties